Свята в Борисполі

Свята в Борисполі

Боже Різдво – це особливий час для віруючих в Христа. Зустріч за столом, спільна молитва, ділення оплатком в сімейному колі, а також спільна коляда – це початок святкування – вігілія Божого Народження. В нашому бориспільському монастирі разом з Сестрами Слугинями Святого Духа, з людьми самотніми, молоддю та старшими, ми зустрілися на Святій Вечері. Це був час радості з Божого Народження та спільного колядування.

Завершивши зустріч за вігілійним столом, ми перейшли до Євхаристійного столу, де вже разом зі всією парафіяльною спільнотою святкували народження Ісуса. Святу Месу, звану Пастиркою, очолив і проповідь проголосив настоятель о. Станіслав Нуцковський. Разом з нами Євхаристію звершував о. Ігор Шабан, настоятель греко-католицької парафії в Борисполі.
На другий день свят вся спільнота францисканців вирушила до дитячого Будинку в Бортничах, де прихід Ісуса ми святкували разом з дітьми. Святу Месу очолив о. Юзеф Червонка, настоятель місцевої парафії, а проповідь промовив о. Едуард Кава, настоятель нашого монастиря. Після Євхаристії всі були запрошені на обід, після якого співали колядки та радісно проводили час.
В неділю Святої Родини діти, які мають катехезу після Меси о 10.00, представили вертеп, приготований с. Доріс, вербісткою, а після Євхаристії всі зібралися на спільній агапі та колядуванні.
Господнє Об’явлення в францисканських монастирях завжди святкується урочисто, тому що цього дня відбувається посвячення монастирських приміщень. Після св. Літургії в 12.00 розпочалася коляда у монастирі. Монастирські келії та інші приміщення благословив настоятель о. Едуард Кава. Перед обідом, за давньою францисканською традицією, брати вибрали собі святих покровителів на 2013 рік.
Супроводжувати Францисканський Орден в 2013 р. буде св. Петро Апостол та вираз св. Максиміліана М. Кольбе: ”Молитвою все (насправді корисне) обов’язково отримаєш. Але наполегливо, постійно молися: зі щораз більшим завзяттям. А Господь Бог через тебе творитиме чудеса”.
Покровителем монастиря св. Бонавентури, в якому знаходиться резиденція Делегата та препостулят став св. Франциск Асизький та цитата з 118 псалму: ”Ти мій Бог, і я буду Тебе прославляти, мій Боже, я буду Тебе величати! Дякуйте Господу, добрий бо Він, бо навіки Його милосердя!” Св. Павло Апостол – покровитель на цей рік настоятеля Ордену на Україні та Монастиря – о. Едуарда Кави, у цьому році йому також буде товаришувати вислів св. Максиміліана: ”Наполеон сказав: щоб виграти війну потрібно три речі – гроші, гроші, гроші. Щоб здобути небо, святість необхідні теж три речі – молитва, молитва, молитва. Від якості молитви залежить все…”. Секретар Делегатури о. Станіслав Пенкала в особливий спосіб буде молитися до св. Отця Піо, який одночасно є покровителем його священичого рукоположення. Настоятелем парафії о. Станіславом Нуцковським буде опікуватися св. Максиміліан М. Кольбе, а його девізом будуть слова Йоана Хризостома: ”Ти тут гість і подорожуючий. Твоя батьківщина на небесах”.

Покровителькою Монастиря св. Франциска у Львові стала св. Клара. Отець Настоятель Владислав Лізун буде оточений опікою св. Йосипа з Купертину; о. Славомир Бистрий – св. Максиміліана М. Кольбе ; о. Петро Франків – св. Бонавентури, а о. Павло Одуй – молитвами та заступництвом бл. Рафала Хилінського, покровителя хворих, бездомних та убогих.
{gallery}boryspil/13.01.02{/gallery}