Друга частина звичайного капітулу Кустодії Святого Хреста

Друга частина звичайного капітулу Кустодії Святого Хреста

У днях 24-26 листопада 2020 р., у монастирі бл. Якова Стрепи в Більшівцях, відбулася друга частина капітулу Кустодії.

Неформально капітул розпочався вже у понеділок, 23 листопада, оскільки цього дня ми переживали 25-ту річницю смерті отця єпископа Рафала КерницькогоOFMConv. У зв’язку з цим у львівському Кафедральному соборі, де впродовж 50 років служив єпископ Рафал, була звершена Євхаристія за участі римсько-католицького єпископату України та великої кількості вірних, яку очолив архієпископ Мечислав Мокшицький. На Св. Месі були також присутні о. Tomáš Lesňák – генеральний асистент FEMO, о. Марян Голомб – міністр провінції з Кракова, о. Станіслав Пенкала – вікарій кустодії та о. Павло Одуй – настоятель монастиря у Львові.

У вівторок, 24 листопада, перед початком обговорень, о. Славомир Зєлінський, директор відділу загального душпастирства у Львівській архідієцезії, виголосив, до присутніх на капітулі братів, конференцію. Після конференції відбулась адорація Пресвятих Дарів і була звершена Св. Меса, яку очолив о. Марян Голомб, міністр провінції з Кракова.

У середу, під час обговорень, було опрацьованочотирьохлітню програму Кустодії в Україні та прийнято 10 ухвал, які стосуються організації та функціонування нової чернечої структури. Розглядалися пропозиції,обговорювалися потреби та можливості Ордену і Церкви. Цього дня Євхаристію очолив о. Tomáš Lesňák, асистент генерального міністра з Рима.

Останнього дня капітулу були обрані та затверджені нові настоятелі монастирів. Гвардіянами обрано: у Львові – о. Миколу Орача, у Борисполі – о. Андрія Ваната, у Більшівцях – о. Михайла Сташака, у Кременчуці – о. Петра Франківа, у Мацьківцях – о. Януша Новака.

На завершення зібрання відбулося богослужіння за померлих братів, які звершували душпастирське служіння на території сьогоднішньої Кустодії впродовж останнього тридцятиліття.

Закінчилася друга частина капітулу Євхаристією, яку очолив о. Станіслав Пенкала – вікарій кустодії.