КОМАРГОРОД - Монастир Святого Хреста

КОМАРГОРОД - Монастир Святого Хреста

Монастир св. Хреста в Комаргороді

Монастир і костел францисканців у Комаргороді був побудований у 1746 р. за кошти родини Четвертинських. Спершу монастир і костел були дерев’яними. Мурований костел Святого Хреста збудовав у 1785-1790 р.р. чернігівський каштелян Януш Томаш Четвертинський. Храм був освячений у 1811 р., після чого його оточили оборонним муром і ровом. У цьому монастирі потійно перебувало п’ятеро ченців. При костелі була парафія, до якої належало багато сіл і кілька каплиць, до яких потрібно було доїжджати.

У 1832 р. монастир був скасований царською владою і переданий дієцезіальному духівництву. У 1863 р. до парафії належало 1661 вірних. На жаль у 1873 р. російська влада забрала храм у католиків і віддала його православним, оскільки стара церква була зруйнована. Православна парафія налічувала на той час 880 осіб. З часом у монастирських приміщеннях почала діяти професійна школа для дівчат. За радянських часів у монастирі знаходився склад. На даний час біля церкви немає жодних забудов, а будинки, які в минулому там знаходились – знесені.

Після того, як католикам із Комаргорода забрано костел, їх приєднали до парафії в Томашполі, а в рідній місцевості вони збиралися в каплиці на кладовищі. На початку ХХІ ст. на кладовищі збудовано нову муровану каплицю.