Відзначення 800-річчя Уставу в Латеранській базиліці

Відзначення 800-річчя Уставу в Латеранській базиліці

Вчора, 29 листопада, виповнилося рівно 800 років відтоді, як Папа Гонорій III буллою „Solet annuere” затвердив Устав Першого Францисканського Ордену. Це затвердження відбулося в Римі, в базиліці Святого Йоана на Латеранському пагорбі. На згадку про цю подію, навпроти базиліки у 1927 році було встановлено пам’ятник святого Франциска з братами, котрі у 1223 році прийшли до Папи, щоб отримати схвалення Способу життяБратів Менших.

Відзначення 800-річчя Уставу в Латеранській базиліці є жестом особливого сопричастя францисканських Орденів з Римською Церквою, адже базиліка Святого Йоана є кафедрою єпископа Риму. Франциск за свого життя дуже піклувався про те, щоб бути у єдності з Церквою та відданим їй: щоб ми завжди піддані і підкорені під стопи тієї ж святої Церкви, тверді в католицькій вірі, зберігали убогість і покору, і святе Євангеліє Господа нашого Ісуса Христа, як ми рішуче обіцяли (ХІІ розділ Уставу).

Я думаю, що це був особливий день для всіх членів Францисканської Родини, до якої належать численні чоловічі та жіночі згромадження. На початку урочистостей була молитва, яку очолив кардинал Анджело Де Донатіс у співслужінні з запрошеними єпископами та головними настоятелями Орденів та їхніми представниками. Це спільне святкування було також нагодою зустрітися та поспілкуватися з братами й сестрами з різних кутків світу.

З нагоди цього свята, Папа Франциск звернувся до нас у листі зі словами заохочення, щоб ми не вагалися йти по світу по-братерськи, будучи меншими, щоб таким чином показати, що Євангеліє є справді Доброю Новиною для людини, щоб знайти кращий спосіб будувати нове людство з відвагою, подібно до Ісуса, «який, будучи багатим, заради [нас] став бідним, щоб [ми] збагатилися Його бідністю» (Пор. 2 Кор 8, 9).

Бр. Владислав Пашаєв

Повний текст листа Папи (італійською) за посиланням: Lettera del Santo Padre ai Membri della Famiglia Francescana in occasione dell’VIII Centenario dell’approvazione della „Regola bollata” (1223 – 2023) (9 novembre 2023) | Francesco (vatican.va)

Відеотрансляція за посиланням: Celebrazione nell’800 anniversario della Conferma della Regola bollata di S. Francesco 2023 – YouTube

Фото за посиланням: Via vitae: 800 anni della Regola di san Francesco d’Assisi – Frati Francescani (ofm.org)