Німеччина – Ювілейний Рік 2021

Німеччина – Ювілейний Рік 2021

Останнім часом серед братів у Німеччині часто можна почути наступний анекдот. Ця подія мала місце у 1219 р., коли Франциск Ассізький вислав перших монахів до Німеччини. Літописець Джордано з Джано описує братів, які приїхали: „втомлені та знесилені, не вміючи говорити по-німецьки”. Якось вони почули слово „Ja”, що означає „Так”, а коли їх запитували, чи є вони голодними і спраглими – після відповіді „Ja” – отримували допомогу.

Так само, коли братів запитували, чи вони хотіли б переночувати: після радісного „Ja”вони, неочікувано, отримували місце для відпочинку. Але, звичайно, це не могло тривати весь час. Врешті відповідь „Ja” на запитання, – „Чи ви – єретики і чи хочете нас отруїти?”, – стала для них поразкою та причинилася до їх вигнання, і до такої міри, що страх до Німеччини відтоді був величезним.

Капітул, скликаний у свято Зіслання Святого Духа в 1221 р., зробив наступну спробу. Отож до Цезаря зі Шпаєра долучився чернець, який знав німецьку мову наче рідну, і, водночас, знайшлася достатня кількість бажаючих, щоб розпочати нову місію. Група з близько 30 чоловік поклала підвалини в історії, яка триває вже 800 років – це історія францисканського життя в Німеччині.

У 2021 році конвентуальні францисканці в Німеччині відзначають ювілей. Осінню три чоловічі францисканські Ордени святкуватимуть капітул наметів.

У свою чергу, брати менші конвентуальні з Провінції св. Єлизавети розпочнуть святкування ювілейного року заснуванням міжнародного монастиря у дієцезії Оснабрюк: 2 лютого 2021 р. відкриється монастир „Kloster Lage”. Центром ювілейних святкувань буде Вюрцбург, де безперервно, впродовж 800 років, перебувають францисканці. 24 травня 2021 р., у другий день Зелених Свят, вони відзначатимуть велике свято, якщо на це дозволять санітарні умови. Брати сподіваються, що історія францисканців у Німеччині матиме в майбутньому ще багато розділів.

Fr. Andreas MURK, міністр провінції

ofmconv.net