2003 - Ось Мати твоя!

2003 - Ось Мати твоя!

Паломництво Миру та Зустріч Молоді

Від 7 до 13 липня 2003 р. в Україні у Львівській Архідієцезії відбулося перше Паломництво Миру та друга Зустріч Молоді, зорганізовані францисканцями, які працюють в Україні. Брати, ангажуючись в ідею паломництва по Європі копії Хреста з Сан-Дам’яно, що отримав благословення Святішого Отця, організували паломництво зі Львова до Санктуарію Матері Божої Святого Скапулярія у Більшівцях. Водночас із цим паломництвом до Санктуарію у Більшівцях вирушила з південної сторони друга група молоді зі своїми душпастирями (50 осіб).

Паломники зі Львова (північно-західний напрямок) вирушили 7 липня. Група складалася з близько 50 чоловік, у тому числі священики, семінаристи та монахині. У більшості, це була молодь із західної України: Львів, Кам’янка-Бузька, Щерець, Броди, Турка, Бориспіль, Стрий. Траса паломництва становила 125 км і була пройдена протягом 4 днів. По дорозі ми затримувалися на ночівлю та обіди в Бібрці, Перемишлянах, Липівці, Рогатині, Бурштині. Приймали нас всюди дуже гостинно та долучалася до нас місцева молодь.

Під час паломництва ми молилися за мир і єдність між християнами. „Щоб усі були одно!” – на цей девіз паломництва кардинал Мар’ян Яворський поставив особливий акцент, благословляючи цю ініціативу. Під час паломництва мали місце конференції, адорації Хреста св. Дам’яна, богослужіння, забави та інтеграційні танці. До паломників доброзичливо відносилися місцеві люди, греко-католицькі священики та їх парафіяни. До Більшівців ми прийшли групою, яка складалася вже з 80 чоловік.

Зустріч Молоді у Більшівцях розпочалася 10 липня звечора Месою, яку очолив о. Владислав Лізун. На завершення дня перед молитвою, втомлені, проте витривалі, паломники ділилися радістю з пройденої дороги та релігійним життям своїх місцевих парафій. П’ятниця була днем, в особливий спосіб присвяченим Таємниці Хреста: розарій, хресна дорога, коронка до Божого Милосердя, приміційна Св. Меса наших неопресвітерів о. Едуарда Кави і о. Христофора Пельца, адорація Хреста св. Дам’яна, конференції, праці в групах, свідчення.

Субота – день Пресвятої Діви Марії. Цього дня відбулося урочисте прийняття до Рицарства Непорочної. На завершення дня відбувся концерт представників різних парафій і гурту з парафії з Вроцлава, під керівництвом о. Броніслава Ставоровського. День завершився молитвою Акафістом до Пресвятої Богородиці.

У неділю було храмове свято в честь Матері Божої Святого Скапулярія. Урочисту Св. Месу очолив єпископ Львівської Архідієцезії латинського обряду Леон Малий. На урочистості були присутні душпастирі та вірні з деканату. Також були присутні о. Едуард Станюкевич і бр. Даніель (США).

Єпископ Леон Малий, як і інші священики, були прихильними щодо ідеї Зустрічі Молоді та паломництва. Для місцевих мешканців це є відродження знаного перед війною санктуарію, а згадка про паломництва ще залишилася у пам’яті старших людей. Підкреслено вартість духовного виміру паломництва для всієї України, а особливо для її західної частини, де до тієї пори не вистачало такої форми прояву релігійного життя. „Нарешті ми бачимо живу віру, живу Церкву!” – говорили люди зі сльозами радості на очах, які молилися разом із нами з-за парканів, повз які ми проходили.

Прагнемо від щирого серця подякувати усім, хто нас підтримав і допоміг провести цю Зустріч Молоді та Паломництво: нашій дієцезіальній владі, владі ордену, державній владі, братам з нашої Провінції та сестрам-монахиням, а також усім людям доброї волі та відкритого серця.

о. Олександр Литвинюк, Львів