Великодні свята в парафії св. Антонія

Великодні свята в парафії св. Антонія

У неділю, 9 квітня, римо-католицька Церква святкувала Воскресіння Христове, або ж Великдень. Це найбільше церковне свято, яке щороку відзначається у різний час, – проте завжди навесні, – через що його називають рухомим.

Традиційно, перед самою недільною урочистістю, має місце Пасхальне Тридення: Великий Четвер, Велика П’ятниця і Велика Субота. Цими днями в храмах звершуються Літургії, під час яких згадується Тайна Вечеря, Страсті Господні та Воскресіння Христове.

У Великий Четвер, в костелі св. Антонія Св. Меса Вечері Господньої була звершена о 19.00 год. Очолив Євхаристію отець єпископ Едуард Кава OFMConv, та співслужили бр. Славомир Бистрий, настоятель парафії, бр. Станіслав Пенкала і бр. Павло Одуй. На початку Св. Меси вірні, в тому числі діти, привітали священників з Днем встановлення священства, який відзначають у Великий Четвер, і подякували їм за їхнє служіння. Пастирське Слово до присутніх у храмі скерував о. єп. Едуард. Після Літургії Слова мало місце омивання ніг: головний служитель, на згадку омивання Ісусом, перед Його смертю, ніг дванадцятьом Апостолам, і через яке Христос дав зрозуміти, що Його учні мають служити одне одному, омив ноги дванадцятьом чоловікам. Закінчилася Св. Меса перенесенням Пресвятих Дарів до Господньої Темниці – місця, яке нагадує Гетсиманський сад, в якому Ісус молився перед своєю смертю на хресті. Адорація Ісуса у Пресвятих Дарах тривала до 22.00 год.

У Велику П’ятницю о 19.00 год. була звершена Літургія Страстей Господніх. Очолив її бр. Славомир, і співслужили бр. Павло і бр. Станіслав Пенкала. Особливе місце в цій Літургії займало вшанування хреста, на якому був розіп’ятий Ісус: спершу розп’яття було урочисто внесене головним служителем, після чого вірні, співаючи пісні, адорували хрест. Слово до вірних скерував бр. Славомир. Під кінець Літургії Пресвяті Дари були перенесені до Гробу Господнього. Адорація Ісуса тривала до 22.00 год.

У Велику Суботу о 20.00 год. була звершена Літургія Пасхальної Вігілії. Очолив її бр. Павло, і співслужили бр. Славомир і бр. Станіслав Пенкала. Розпочалася вона на подвір’ї перед храмом. Там, у присутності вірних, було освячене вогнище, від якого головний служитель запалив Пасхал – свічку, яка символізує воскреслого Ісуса Христа. Продовження Літургії відбувалося в костелі. Суботня Літургія Слова складалася з 8 читань, 8 псалмів і Євангелія. Проповідь скерував до вірних бр. Павло. Також під час суботньої Літургії вірні, тримаючи у руках запалені свічки, відновили хрестильні обітниці.

Урочисту недільну Св. Месу о 8.00 год. і резурекційну процесію з участю вірних і богопосвячених осіб, довкола костелу, очолив бр. Станіслав Пенкала, який також скерував до присутніх проповідь. Спільно з ним співслужили Євхаристію бр. Славомир Зелінський, співбрат наших братів францисканців, який працює у Митрополичій Курії, бр. Славомир і бр. Павло. На завершення Св. Меси настоятель парафії подякував усім за допомогу в підготуванні до Воскресіння Христового і склав святкове привітання.