Урочисте проголошення Кустодії Святого Хреста в Україні

Урочисте проголошення Кустодії Святого Хреста в Україні

14 вересня 2020 р., в Свято Воздвиження Всечесного Хреста, відбулось урочисте проголошення делегатури Провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи Ордену Братів Менших Конвентуальних в Україні Провінційною Кустодією Святого Хреста. Декрет про заснування кустодії зачитав під час Св. Меси у львівському санктуарії св. Антонія о. Станіслав Кава OFMConv, делегат міністра провінції в Україні.

Урочисту Євхаристію очолив єпископ Едуард Кава OFMConv і співслужили священики з різних місць України. Серед них Казимир Гузік з Ордену Братів Менших Капуцинів, о. Андрій Рак, настоятель отців редемптористів, о. Даниїл Ботвіна, міністр Провінції Ордену Братів Менших в Україні, о. Роман Лагіш, виконавчий секретар Асоціації богопосвячених осіб обох Католицьких Церков в Україні, о. Мар’ян Голомб, міністр Провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи з Кракова, отці францисканці з наших монастирів в Україні: з Більшівців, з Мацьківців, з Борисполя, з Кременчука і отці францисканці, які здійснюють душпастирське служіння у Львові.

Проповідь виголосив о. Мар’ян Голомб. Міністр провінції заохотив братів, які працюють в Україні, щоб черпали силу і натхнення від Хреста, на якому колись помер наш Спаситель, і побажав, щоб новоутворена кустодія завжди перебувала у тіні цього Хреста.

Зворушення не приховував і єпископ Едуард Кава OFMConv, який впродовж дев’яти років був делегатом міністра провінції Ордену Братів Менших Конвентуальних в Україні. На завершення Літургії отець єпископ подарував кустодії реліквії Святого Хреста, віддавши їх на руки о. Станіславу Каві.

На урочистості були присутніми також с. Олена Бись, провінційна настоятелька Сестер від Ангелів, Сестри Служебниці Пресвятого Серця Ісуса і Дочки Найчистішого Серця Пресвятої Діви Марії, які працюють у парафії св. Антонія у Львові, старша Ради місцевої спільноти Францисканського Ордену Світських в Україні с. Христина Куц, представник Францисканської Молоді в Україні п. Вікторія Василюк разом із представниками місцевої спільноти.

Серед запрошених гостей були пані Еліза Дзвонкевич, генеральний консул у Львові та пан консул Рафал Коцот, а також багатолітній благодійник і друг францисканців конвентуальних пан Віктор Маренич.

На урочистість були запрошені брати з Польщі, Словаччини та Сполучених Штатів Америки, які колись працювали в Україні, проте через карантинні обмеження вони не змогли приїхати до Львова.

Після закінчення Євхаристії мала місце конференція на тему: „Історія Ордену Братів Менших Конвентуальних на території сучасної України”, яку підготував і провів о. Станіслав Пенкала. Усі присутні мали змогу ознайомитися з історією францисканців конвентуальних, які впродовж семи століть здійснюють душпастирське служіння на землях сучасної України: від моменту заснування у XIV ст. монастиря св. Франциска у Львові, який став зародком ордену на Русі по сьогоднішній день – діяльність братів у Львові, Борисполі, Більшівцях, Кременчуці та Мацьківцях.

Пізніше відбулось вручення нагороди Провінції пану Віктору Мареничу, багатолітньому благодійнику Францисканців Конвентуальних в Україні. Фігуру св. Франциска вручив п. Віктору о. Мар’ян Голомб.

Потім отців францисканців привітали запрошені гості.

Наступним своє слово скерував до присутніх міністр провінції. Він привітав братів із утворенням Кустодії та прочитав повідомлення від о. Карлоса Альберта Тровареллі, генерального міністра Ордену Братів Менших Конветуальних.

На завершення офіційної частини о. Павло зачитав лист Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні стосовно проголошення Кустодії Святого Хреста.

Продовжилося святкування почастунком, а для всіх гостей були приготовані подарунки: книжка про діяльність Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) в Україні і фігурка св. Антонія, одного із покровителів Краківської Провінції францисканців конвентуальних і покровителя львівського санктуарію, при якому знаходиться тепер новоутворена Кустодія.

4 Comments
  1. Gratulacje! A przy okazji prośba, aby Msza św. o 10. 00 w niedzielę była odprawiana w języku Polskim.

  2. Наша с вами жизнь не в том, чтобы проживать, ну а в таком, чтобы чувствовать, собственно что живешь. В конце чтения Ваших текстов, я, по истинному, начинаю осознавать, что у меня зарождается смысл в жизни.

  3. Только лишь оный достоин жизни и свободы, кто постоянно ради них идет на бой. Я зачаровуюсь, прочитывая Ваши материалы. Все они дают мне глоток свободы в начинающемся дне.

  4. Мне лично порекомендовал Ваш портал папа одногрупницы моей дочери. Хочу выразить признательность за очень полезную информацию. Принял решение начиная с сегодняшнего дня подписаться на анонсы Вашего сайта.

Comments are closed.