Братерська зустріч францисканців у санктуарію в Більшівцях

Братерська зустріч францисканців у санктуарію в Більшівцях

24-25 січня 2024 року в санктуарію Матері Божої Цариці миру в Більшівцях поблизу Галича (Івано-Франківська область) відбулася облаткова зустріч, спільна коляда братів-францисканців з Кустодії Святого Хреста Ордену Братів Менших Конвентуальних, а також посвячення відремонтованої реколекційної зали в монастирі.

Усі францисканські згромадження в світі нині переживають два ювілеї: 800 років затвердження Регули Ордену (29.11.1223) та 800 років першої шопки, яку зробив святий Франциск у Греччо. На початку зустрічі було богослужіння Регули Ордену, яке провадив бр. Станіслав, вікарій кустодії. Оскільки в той самий час у кожному храмі францисканців можна отримати повний відпуст, помолившись при яслах Ісуса, увечері ми зібралися, щоб поділитися облатком і спільно заколядувати біля шопки.Під час зустрічі ми також взялися за спільну інтерпретацію Регули Ордену. 

Нині Орден Братів Менших Конвентуальних має в Україні 5 монастирів і парафій: уЛьвові, Більшівцях поблизу Галича, Мацьківцях біля Хмельницького, у Борисполі та Кремнчуці. Починаючи з 2020 року, ці монастирі утворюють Кустодію, тобто самостійну структуру Ордену на чолі якої стоїть кустош, обраний усіма братами на чотирирічну каденцію. Нині це служіння виконує бр. Станіслав Кава.