Новий францисканський архієпископ

Новий францисканський архієпископ

8 грудня 2020 р. Апостольський Престол повідомив, що папа Франциск призначив нашого брата Мартіна Кметеца, францисканця конвентуального, архієпископом, митрополитом Смірни (Ізміру) в Туреччині.
Новий архієпископ народився 10 листопада 1956 р. в Птуї у Словенії. Після закінчення середньої школи в 1971 р., впродовж року, ходив до Нижчої Семінарії Братів Менших Конвентуальних у Загребі (Хорватія). Протягом трьох наступних років продовжував навчання в середній школі у своєму рідному місті. Після здачі випускних екзаменів і військової служби, у 1976 р., вступив до новіціату.
Тимчасові обіти францисканець склав 25 вересня 1977 р., і цього ж року поступив на теологічний факультет в Любляні (Словенія), навчання на якому закінчив у 1982 р. 4 жовтня 1982 р. бр. Мартін склав вічні обіти в Птуї, після чого полетів до Сполучених Штатів Америки, щоб завершити вивчення теології. 23 лютого 1983 р. у Ренселері (Нью-Йорк)
був висвячений на диякона. Пресвітерські свячення прийняв 29 червня 1983 р. у Птуйській Горі (Словенія). До 1989 р. був вихователем у Нижчій Духовній Семінарії в Любляні.
Осінню цього ж року о. Мартін виїхав до Парижа, де почав готуватися до місійної діяльності в Лівані. Під кінець 1990 р. він переїхав до монастиря св. Антонія Падуанського в Бейруті; там він працював у парафії. У вересні 2001 р. його призначено настоятелем монастиря св. Гелени в Ізмірі.
У 2006-2007 роках о. Мартін перебував у спільноті в Іскендеруні (Туреччина), після чого знову повернувся до Ізміру, де продовжував своє служіння до 2009 р. Після наступного короткого періоду перебування в Іскендеруні францисканця призначено керівником прес-служи провінційної кустодії Близького Сходу та Святої Землі (2011 р.) і скеровано до монастиря Народження ПДМ у Стамбулі, де він перебуває по сьогоднішній день.