НОВІ МОНАСТИРІ НА УКРАЇНІ

НОВІ МОНАСТИРІ НА УКРАЇНІ

21 та 28 жовтня 2012 р. на Україні розпочали своє існування два нові францисканські монастирі в Більшівцях та в Мацьківцях. Від цього моменту до Делегатури провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи Ордену Братів Менших Конвентуальних на Україні належить п’ять офіційно встановлених монастирів.
Відбулося це силою постанови провінційної Капітули, яка відбувалася в травні цього року в Гарменжах, поблизу Освєнціма в Польщі, після затвердження Генерального Міністра Марко Таска та письмової згоди місцевих єпископів-ординаріїв.
Нові монастирі були ериговані, тобто встановлені силою закону Церкви та Ордену, на невизначений період при забезпеченні необхідних умов для їхнього функціонування, а також якщо у спільноті є принаймні троє братів після вічних обітів. Монастир – це дім, в якому живе спільнота братів. Очолює монастир настоятель, який піклується і керує життям спільноти.
Урочисте відкриття монастиря бл. Якова Стрепи в Більшівцях (Ів.-Франківська обл.) відбулося в неділю, 21 жовтня 2012 р. Під час Меси, яку очолив о. Едуард Кава, делегат Міністра Провінції на Україні, був прочитаний Декрет, яким установлювався монастир бл. Якова Стрепи. У проповіді о. Едуард подякував місцевій спільноті, будівникам і спонсорам за підняття з руїн давнього монастиря, а також попросив представників місцевої влади про допомогу при здачі будинку до експлуатації. В урочистості взяли участь голова селищної ради п. Василь Саноцький, голова районної державної адміністрації п. Григорій Івасишин та директор національного заповідника ”Давній Галич” п. Олександр Береговский.
На це свято приїхали чисельні гості, між іншими, брати зі Львова, Борисполя і Мацьківців. Львівський монастир представляли о. Владислав Лізун, о. Славомир Бистрий і о. Павло Одуй разом з групою парафіян, а представником Мацьківецької спільноти був о. Андрій Ванат. Зі Львова також приїхав о. Славомир Зелінський, кустош мощей бл. Якова Стрепи та постулятор беатифікаційного процесу о. Рафала Керницького, а також група харцерів.
Після урочистості всі учасники зустрічі поїхали на парафіяльний відпуст до Галича.
Бл. Яків Стрепа жив на зламі XIV i XV століття, був францисканцем, настоятелем монастиря у Львові, а згодом галицьким архиєпископом. Більшівці, які знаходяться приблизно на відстані 10 км від Галича підлягали в XIV столітті бл. Якову. В Галичі раніше існували два монастирі францисканців: в центрі міста – монастир Воздвиження Святого Хреста, і трохи пізніший, за містом – монастир св. Станіслава єпископа.
Відкриття монастиря ПДМ Ангельської в Мацьківцях (Хмельницька обл.), відбулося через тиждень, 28 жовтня. Урочисту святу Месу очолив знову ж таки о. Едуард Кава, який після Євангелія зачитав декрет Міністра Провінції про заснування монастиря та оголошення першим настоятелем спільноти о. Андрія Ваната. На урочистості були присутні: молодь зі Львова разом з опікунами – о. Павлом Одуєм та о. Славомиром Бистрим, делегація молоді з Більшівців і Галича на чолі з о. Григорієм Цимбалою та о. Ярославом Круком; о. Микола Орач з Кременчука та о. Станіслав Пенкала з Борисполя. Після Євхаристії парафіяни та монастирська спільнота приймали гостей при щедро заставленому столі.
Назву Пресвятої Діви Марії Цариці Ангелів мав перший францисканський монастир та колиска Ордену, при якому св. Франциск заснував Орден Братів Менших. На Поділлі до XIX століття існувало п’ять францисканських монастирів: в Кам’янці-Подільському, Городку, Барі, Комаргороді та монастир ПДМ Ангельської в Війтівціях.
Офіційне заснування монастирів – це один з етапів на шляху створення в майбутньому на Україні самостійної структури Ордену Братів Менших Конвентуальних, спочатку кустодії Провінції, а згодом провінції Ордену.
{gallery}akcje/12.11.01{/gallery}