о. Леопольд Мочигемба 1824-1891

о. Леопольд Мочигемба 1824-1891

Леопольд Мочигемба народився 1824 р. у Великій Плужниці біля Стшелець Опольських, у сім’ї корчмаря і селянки. Навчався у гімназіях в Ополі та Глівіцах. Після закінчення навчання виїхав до Італії, де у 1843 р., в Озімо, вступив до ордену францисканців. У листопаді 1844 р. Мочигемба склав чернечі обіти, а в липні 1847 р. прийняв пресвітерські свячення. З огляду на молодий вік поляка, генеральний прокурор ордену мусів поклопотатися для нього про диспенсу на прийняття свячень.

Будучи вже францисканцем, Леопольд Мочигемба виїхав до до монастиря в Оггерсхайм (Німеччина). Там він познайомився з Жаном-Марі Одіна, єпископом дієцезії Галвестон в Техасі. Єпископ Одіна намовив Мочигембу, зарекомендованого співбратами як енергійного і харизматичного священика, до душпастирської праці в Сполучених Штатах, які в той час динамічно заселялися. У 1852 р. францисканець потрапив до передмістя техаського Сан Антоніо, де розпочав душпастирське служіння серед, численних у цих околицях, німецьких поселенців.

О. Мочигемба мріяв, аби на просторі території Техасу з’їхалися його побратими з Верхньої Сілезії. Намовлена ним перша група 150 піонерів з околиць Великої Плужниці, приїхала до штату в 1854 р. На південному сході від Сан Антоніо сілезійці заснували село, яке назвали Panna Maria. Це було перше польське поселення на території Сполучених Штатів. Незабаром по сусідству з’явилися наступні села з характерними назвами Cestohowa i Kosciuszko.

Проте реальність, яку застали поляки, була далекою від омріяної землі обітованої. Особливо взнаки давалися їм важкі кліматичні умови, з посухами та повенями, які навпереміну огортали регіон. Новими, серйозними загрозами стали напади корінних народів, малярія і велика кількість ядовитих змій, що заселяли ці землі.

Через зростаюче небажання, і, врешті, відверту ворожість розчарованих поселенців, о. Леопольд Мочигемба був змушений рятуватися втечею. У дальші пошуки свого місця на землі вирушило також багато мешканців Panna Maria. Село, в якому проживало близько 2300 чоловік, стало майже безлюдним.

Сьогодні в Panna Maria проживає близько 100 осіб, у великій кількості – це нащадки перших поселенців (у тому числі Мочигембів, прапра…внуків братів францисканця). Багато з них зберегло пам’ять про польську мову, а також про… сілезький діалект. Збереглися також, збудовані там, костел Пресвятої Діви Марії та приміщення давньої польської школи ім. св. Йосифа (першої в США), в якому сьогодні знаходиться місцевий музей.

О. Леопольд Мочигемба невтомно євангелізував Полонію. Тут слід додати, що невдача у Техасі не зламала о. Леопольда. Він поїхав на північ Сполучених Штатів, де отримав від папи Лева ХІІІ згоду на відкриття полонійної духовної семінарії в Орчерд-Лейк, штат Мічиган. Семінарія, відкрита у 1885 р., впродовж близько 150 років свого існування сформувала та вивчила тисячі священиків. Проте поточний навчальний рік є, на жаль, останнім в її історії, що пов’язано, між іншим, з кризою покликань, а також через порушення її функціонування.

Сам о. Леопольд Мочигемба „повернувся” до  Panna Maria аж після своєї смерті в 1891 р. Згідно з останнім бажанням францисканця, його поховали під тим самим дубом, під яким він колись звершив Св. Месу, якою урочисто розпочав функціонування місцевості.