Пленарне зібрання FEMO в Угорщині

Пленарне зібрання FEMO в Угорщині

У санктуарії Матері Божої у місті Шенткют (Угорщина) з 23 по 28 жовтня 2023 р. відбувалося пленарне зібрання Федерації ордену Братів Менших Конвентуальних (FEMO). У ньому брали участь очільники францисканських провінцій, кустодій та делегатур із 11 країн, а також генеральний дефінітор із Риму.

На зустріч було запрошено кількох гостей. Історик, колишній дипломат, др Молнар розповів про своє навернення та про історію Церкви в Угорщині та віру її народу. Багато часу він присвятив особі св. Стефана – апостольського короля, який сорок один рік керував угорською державою; який створив церковну організацію та ревно поширював християнство.

О. др Роберт Лежохубський, юрист із міста Познань обговорив справи щодо охорони малолітніх та безпорадних осіб від сексуального використання та процедури, які належить застосовувати у випадку зголошення злочину. У другій частині промови він говорив про духовні зловживання.

До братів приєднався онлайн о. Пйотр Станіславчик, генеральний секретар зі справ формації. Він представив затверджений документ Discepolato Francescano. “Генеральні дерективи формації ордену Братів Менших Конвентуальних”, а також Ratio Studiorum Generalis . Він також розповів про реколекції для восьми братів-сеньйорів (60+), які вперше було проведено в Італії.

У зібранні віддалено взяв участь о. Роберт Збєраньський, голова Комісії у справах формації FEMO. Він ознайомив учасників із діяльністю Комісії та розповів про зустріч із настоятелями францисканських домів. О. Роберт розповів про братів, які переживають вступну формацію.

На зібрання прибув о. др Станіслав Яромі, керівник Комісії у справах справедливості, миру та інтегральності створення FEMO. Його попросили представити бачення концепції святкування 800-річчя “Сонячної пісні”, яке планують обходити в 2025 році. Отець-доктор запропонував використати ювілей для промоції актуальності францисканської духовності, яка так часто та міцно присутня в документах Церкви.  О. Яромі також розповідав про актуальність комісії в останні роки та планований проєкт Centrum Fratelli Tutti, який буде реалізовано в монастирі в Празі (Чехія).

Секретар FEMO, o. Ян Марія Шевек обговорив документ ордену про напрямки підготовки провінціальних директорів або кустодіальних про використання нових медіа-засобів у рамках реалізації ухвали 7 генеральної капітули 2019.

Генеральний дефінітор у справах FEMO o. Томаш Леснак передав привітання від генерального міністра. Він запросив братів до дискусії щодо реалізації попередніх рішень, особливо тих, що стосуються співпраці зі світськими особами та підтримки спільнотних ініціатив життя, вірнішого нашому харизмату. Також заохотив поділитися справами, якими нині живе Церква.

Він нагадав братам про наближення часу генеральної капітули (2-21 травня 2025р.). Вона відбудеться у Серафіціумі в Римі, однак вибори генерала пройдуть у Ассізі.

Останнім пунктом пленарного зібрання були вибори керівника, віцекерівника та секретаря FEMO. Брати абсолютною більшістю голосів обрали ґданського провінціала о. Войцеха Куліґу на керівника; чеського провінціала о. Пьотра Павляка обрали віцекерівником; а на секретаря о. Пйотра Матушака з ґданської провінції.

До FEMO належить 11 країн: Білорусь, Болгарія, Чехія, Казахстан, Литва, Польща, Словаччина, Росія, Україна, Узбекістан та Угорщина.

JMS franciszkanie.pl