Свята у Львові

Цього року святкування Різдва Господнього францисканці і вірні храму св. Антонія у Львові розпочали 24 грудня, в суботу, вігілійною Месою о 17.00, після якої вже за багаторічною францисканською традицією відбувся Святий Вечір, що зібрав францисканців, сестер та тих, хто немає з ким розділити радість Божого Народження.

Пастирку  для україномовної спільноти відслужив о. Станіслав Нуцковський о 22.00, а опівночі урочисту Євхаристію очолив єпископ-помічник Львівської Архідієцезії Леон Мали.
Вже на початку св. Меси він зазначив оригінальність святкового вистрою храму св. Антонія. Єпископ сказав, що виконуючи пастирське служіння і маючи можливість відвідувати багато храмів в різних місцевостях, не бачив такої краси і тим більше не сподівався, що цієї святкової ночі буде служити Євхаристію у справжній шопі. Він підкреслив також, що францисканці  є гідними синами і послідовниками св. Франциска, який започаткував традицію створення шопок, щоб відчути і глибше пережити таємницю втілення Божого Слова.
Цьогорічний винятковий і оригінальний задум створити шопку, у якій знаходиться вівтар і служиться Євхаристія, належить до о. Станіслава Нуцковського. Цей задум несе у собі також глибокий теологічний зміст, тому що Христос народжується під час кожної св. Меси і Боже Слово  на вівтарі стає справжнім Тілом, а вічний вогонь, який завжди є поряд з євхаристійним Ісусом є символом незгасаючої зірки, яка вказує на присутність Бога.
У слові Божому, під час проповіді, єпископ Леон зосередився на людському тілі: слабкому, немічному і крихкому, яке грецькою мовою у Євангелії св. Луки звучить «саркс». Бог приймає це тіло і стає одним із нас, стає частиною нашого людського світу. Бог, як говорить Євангеліє, стає немовлям – безпомічним і безборонним, яке навіть не може говорити, але незважаючи на те, змінює світ, так як змінює життя у родині кожне людське немовля, навіть якщо воно ще не вміє говорити. Бог приходить у темряву ночі, щоб її змінити і роз’яснити своїм світлом, приходить як безмовне дитя, однак є Богом і обдаровує людей спасінням.