Різдво Христове 2013/2014 в Мацьківцях

Різдво Христове 2013/2014 в Мацьківцях

Є таке місце з-посеред францисканських парафій в Україні, яке на довго залишатиметься в пам’яті. Невеличке село на передмісті Хмельницького – Мацьківці, а в ньому парафія Народження Пресвятої Діви Марії. Розташовані в центрі України, біля обласного центру, Мацьківці, водночас, знаходяться дещо збоку подій, якими живе світ.

Перед Різдвяними святами, як щороку, зовні біля храму побудовано шопку з фігурами натуральної величини. Шопка, здається, у кожній парафії є подібною, але в Мацьківцях, в її простоті, можна віднайти безліч добрих емоцій і людської доброти.
У святковий період на вулицях можна зустріти колядників і вертепи. Досить рідкісне явище в теперішні часи. Ходять вони, від дверей до дверей, несучи добру новину про народження Спасителя і тішать своєю присутністю старших і дітей.
Ще однією подією є звичай приготування Світланою Худецькою-Пилипчук вертепу і виступ в Сільському Домі Культури. Це аматорський театр, проте з кожним разом професіоналізм в ньому зростає. Цьогорічна вистава, показ якої відбувся 29 грудня, в Неділю Святого Сімейства, носить назву «Стара історія».
Натомість у суботу, 4 січня, завдяки знайомству о. Андрія Ваната, вперше в історії парафії, з його рідної парафії приїхав до Мацьківців Камеральний Хор зі Санока під керівництвом п. Ельжбети Пшисташ, який виступив з концертом колядок і різдвяних пісень; парафіяни ж завжди приймають гостей з великою радістю і гостинністю.
7 січня, в день, коли Східна Церква святкує Різдво Христове, ми вирушили з групою парафіян до Хмельницького для того, щоб взяти участь вже в традиційному Поході Трьох Царів з центру міста до костелу Христа Царя, де в яслах, які знаходилися біля храму, чекали на колядників Ісус, Марія і Йосиф. Після привітання настоятелем парафії о. Анатолієм Білоусом, усіх туди прибувших, в Храмі була відслужена на завершення Свята Меса. У процесії за Мудрецями зі Сходу, враз із вірними, ішов єпископ Леон Дубравський, ординарій кам’янець-подільської дієцезії.
15 січня, в парафії розпочались катехетичні заняття Курсу Альфа. Катехезу провадить євангелізаційна група, яку до того готував протягом трьох років о. Кшиштоф Пельц. В курсі бере участь 50 осіб, які не тільки поглиблюють свою віру, але, також, вчаться відважно її визнавати через активну участь в діяльності Церкви.
20 січня, з колядками на устах, парафію в Мацьківцях відвідав єпископ Леон Дубравський, ординарій кам’янець-подільської дієцезії. Його Преосвященство очолив Месу о 18.00 год. та виголосив проповідь. Після завершення Літургії парафіяни разом з нашим Пастирем колядували. Феноменом є те, що архіпастир привозить зі собою співаники, роздає їх вірним, проте сам усі колядки співає з пам’яті.

{gallery}mackivci/14.02.01{/gallery}