Волонтери з Польщі і з України порядкували старі могили в Білшівцях

Волонтери з Польщі і з України порядкували старі могили в Білшівцях

З 9 по 15 серпня 2021 р. волонтери та двоє працівників з фонду „Brat Słońce”, приїхали до України, щоб на цвинтарі в Більшівцях упорядкувати старі могили в рамах заходу Mogiłę pradziada ocal od zapomnienia („Могилу прадіда врятуй від забуття”).

Цього року до чотирьох волонтерів з Польщі долучилося вісім чоловік з України.

Після короткого навчання на тему охорони та догляду за історичними пам’ятками „закипіла” робота. Впродовж тижня, з понеділка по п’ятницю, молодь трудилася, впорядковуючи старі могили. Вдень усі сумлінно працювали, а вечорами був час для спільного відпочинку та прогулянок. Зазначимо, що протягом року меншою частиною цвинтаря опікуються францисканці, – чистять надгробки і дбають про пам’ять померлих, – проте роботи залишається надалі багато.

Також для молоді це був час для пізнання історії Західної України.

Спершу волонтери побували в Івано-Франківську. Там вони відвідали „ЦЕНТР ПОЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДІАЛОГУ”, а також прогулялися цим гарним карпатським містом.

Потім молодь відвідала старовинний Львів: побувала на Личаківському кладовищі, прогулялася центром міста та підкорила Високий Замок.

І останнім пунктом програми стала поїздка до Трускавця та Дрогобича.

Після насиченого тижня, задоволені та сповнені вражень, усі роз’їхалися по своїх домівках.

Увесь цей час волонтерам товаришували о. Станіслав Кава, кустош кустодії Ордену Братів Менших Конвентуальних в Україні, о. Павло Одуй, бр. Сергій Горовий і бр. Василій Паламарчук.