Мати Божа Фатімська вибрала місце в Мацьківцях на Поділлі

Мати Божа Фатімська вибрала місце в Мацьківцях на Поділлі

 Під час відпустових урочистостей на честь Різдва Пресвятої Діви Марії Декретом ординарія Кам’янецько-подільської дієцезії єпископа Леона Дубравського храм у Мацьківцях був піднесений до рангу Санктуарію Фатімської Божої Матері.

Мацьківці мають багатовікову християнську традицією, яку плекають впродовж поколінь в родинах Мазурів, але сама парафія є молодою, тому що організація публічного місця культу, яким є храм, стала можлива тільки у дев’яності роки минулого століття. Сильним поштовхом до розвитку релігійного життя стало прибуття до парафії братів францисканців, які оселились тут на постійно. Це трапилось 8 вересня 2010 року, коли францисканці офіційно розпочали душпастирське служіння в Мацьківцях.

Починаючи з цього часу релігійне життя в Мацьківцях що раз більше набирало ознак культу Фатімської Божої Матері. Цьому сприяла актуальність змісту фатімських об’явлень в стосунку до людей, які живуть на Поділлі. У своїх об’явленнях Матір Божа закликала до навернення, щоб подолати що раз більшу безбожність.  Марія просила молитись за Росію і за її навернення, а також за присвячення цього краю ЇЇ Непорочному Серцю. Це дуже актуально для народів, які проживають в Україні, і для всієї Європи. Марія вказала на молитву на вервиці, як на знаряддя для навернення, яка для людей у всьому світі була і залишається молитвою відродження знищеного релігійного життя.

Цього року Урочистість 8 вересня зібрала дуже багато віруючих і гостей. Прибули паломники з навколишніх парафій: Шаровечка, Гречани, Чорний Острів, Хмельницький – парафія Христа Царя, Волиця, Гвардійське, Підволочиська зі  своїми душпастирями.

Службу Божу очолив Його Преосвященство отець єпископ Леон Дубравський OFM, ординарій Кам’янець-подільської дієцезії. Особливим гостем був отець єпископ Едуард Кава OFMConv – єпископ помічник Львівської архідієцезії, котрий у 2010 році став першим постійним настоятелем у Мацьківцях. Краківську Провінцію Братів Менших Конвентуальних святого Антонія Падуанського та блаженного Якова Стрепи, від якої утворилась францисканська Кустодія Святого Хреста в Україні, представляв провінціал отець Мар’ян Голомб OFMConv. Від Республіки Польща був присутній Генеральний Консул з Вінниці пан Даміан Чарцінський. Від місцевої влади були представник народного депутата Сергія Лабазюка та староста пан Болеслав Бондар.

До Мацьківців прибуло також багато священників з сусіднніх деканатів та сестер-монахинь. А також були присутні представники усіх францисканських монастирів в Україні і сестер Служебниць Святого Духа, які працюють в Мацьківцях.

Подію транслювали на хвилях Радіо Марія та через інтернет портал Credo.

На початку було зачитано Декрет про проголошення костела Різдва Пресвятої Діви Марії в Мацьківцях Санктуарієм Фатімської Божої Матері. Цим Декретом ординарій єпископ Леон благословив віруючих і запевнив, що у цьому місці культу вони завжди знайдуть відповідну душпастирську опіку.

Виразом щирого та правдивого поклоніння Богородиці повинні бути практики, вказані в Статуті Санктуарію:

– щоденна молитовна прослава Бога перед фігуркою Фатімської Божої Матері,

– принаймі раз на місяць Служба Божа у намірі Дієцезії, її Єпископа та духовенства,

– богослужіння та прослава Фатімської Божої Матері,

– гарантування паломникам та усім віруючим відповідних засобів, необхідних для спасіння, а саме: проголошення Слова Божого, служіння Святими Тайнами, особливо Тайною Сповіді.

Перед Месою був посвячений новий табернакль.

У проповіді отець єпископ Леон ще раз нагадав про велику благодать, пов’язану з культом Матері Божої, та закликав до молитви на вервиці. Під час Літургії співав місцевий фолькльорний ансамбль „Мацьків’янки” та парафіяльний молодіжний ансамбль InSpirit. Після Служби Божої ці музичні колективи дали чудовий концерт, а також до присутніх звернулися Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці та представник місцевої влади.

В другій частині відпустових урочистостей з храму вирушила фатімська процесія, під час якої віруючі відмовляли молитви Святого Розарію. На закінчення заспівали літанію Лоретанську та урочисте Te Deum.

Після закінчення молитовної частини відпусту розпочалось радісне святкування з пригощанням, яке приготували Лицарі Колумба та мацьківські господині. Ансамбль „Мацьков’янки” представив патріотичну програму, а молодіжний ансамбль InSpirit виконав кілька релігійних пісень. Були також конкурси та інтеграційні танці, які підготували парафіяльні групи. Святкування тривало до пізнього вечора.

Костел в Мацьківцях отримав статус Санктуарію Матері Божої. Це підтвердження міцної віри в мешканців Поділля, на землі, де комуністична революція зібрала криваві плоди (Друга світова війна, голодомор, виселення та переслідування католиків).

Ми, брати францисканці, опікуни цього святого місця, усвідомлюючи велике значення живого зв’язку віруючих з Марією, будемо намагатися якнайкраще допомагати віруючим пережити у всій повноті зустріч з Богом в Санктуарії Фатімської Божої Матері в Мацьківцях.

13 вересня 2021 р.                            o. Олександр Литвинюк OFMConv