Попільна Середа - Львів

Попільна Середа - Львів

Поверніться до Мене усім вашим серцем, у пості, в плачі й у голосінні. Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа Бога вашого… (Йоїл 2,12) Обрядом, який сягає ще часів Старого Завіту, тобто посипанням голови попелом, розпочала католицька Церква латинського обряду сорокаденний Піст.

У цю Попільну Середу, о. Павло Одуй на вечірній Євхаристії у львівському храмі св. Антонія, роздумуючи над Словом Божим, показував вірним чим є справжній піст, тобто шлях до глибокої єдності з Богом, який йде через щиру покуту та покаяння. …не виставляйте вашу праведність перед людьми, щоб вони вас бачили, бо не будете мати нагороди від вашого Отця, який на небесах (Мт 6,1). Чим є людський вчинок, якщо поглянути на серце людини? Найважливіше – це внутрішня постава, а не те, що саме ти робиш. Зовнішній вчинок має вартість виключно в очах людей. Бог не вимагає від нас все тримати в таємниці, Він хоче, щоб ми мали чисті наміри, чинили все з синівського послуху.

…коли молитеся, не будьте, як ті лицеміри, котрі люблять молитися в синагогах і, стоячи на перехрестях широких вулиць, щоби показатися людям

Взявши приклад з єврейських коментарів, о. Павло наголосив, що там дослівно бездумна, механічна молитва названа ”поганським паплянням”. Молитва не може стати незмінним, машинальним повторюванням слів, коли думки перебувають десь далеко. Чи такої молитви прагне Господь? І знову на прикладі вибраного народу о. Павло  показав, що євреї молячись, молилися усім своїм тілом: підносили руку, падали на коліна, на обличчя. І Ісус не критикує такої форми молитви, такого вираження своїх релігійних почуттів, Ісус критикує зміст – нещирість лицемірство, фальшиву мотивацію – молитву для людей. Вартість молитви залежить від безпосереднього контакту з Богом, адже йдеться про взаємні відносини, про любов, про з’єднання з Богом, а не про велику кількість слів без серця. Ми повинні думати, що робимо, що думаємо, щоб зустрітися з живим Богом, як закликає св. Павло Апостол в Другому Посланні до коринтян: ”Примиріться з Богом!”. Він зустрівши в своєму житті Ісуса, прагне також цього і для нас. Для цього ми повинні слухати Слово Боже і не лише слухати, а й виконувати його та просити Святого Духа, щоб ми по справжньому могли з’єднатися з Богом та полюбити Його.

{gallery}lviv/13.02.13{/gallery}