«Приналежність до Католицької Церкви»

«Приналежність до Католицької Церкви»

Минулої п’ятниці 30 вересня у Теологічному Інституті св. Йосфа Більчвського відбулася Міжнародна Наукова Конференція на тему «Приналежність до Католицької Церкви».
Найважливішим пунктом конференції була Свята Меса, яку очолив архієпископ Мечислав Мокшицький Митрополит Львівський і проголосив проповідь.

У початковій частині отець Мірослав Сітаж з Люблінського Католицького Університету, співорганізатор конференції, у вступному слові посилався на декларацію Другого Ватиканського Собору про релігійну свободу „DIGNITATIS HUMANAE, де дуже чітко говориться, що всі люди з огляду на свою гідність зобов’язані шукати правду, особливо в релігійній сфері, зобов’язані тривати в цій правді та згідно з нею будувати своє життя.
У своєму рефераті „Критерії приналежності до Церкви” отець Мірослав говорив про важливість правильного розуміння Божої Церкви в усіх її аспектах, акцентував на єдності з Христовою Церквою, яка здійснюється за посередництвом віри, Святих Таїнств та єдністю з єпископом. Авторитетом правди є сам Господь Бог, а не людина, яка цю правду проголошує. Кожна людина підлягає Богу, а не іншому створінню, і є відповідальною перед Ним за життя згідно пізнаної правди.
Доктор Анна Словіковська своїм рефератом впровадила присутніх у розуміння юридичного значення термінів „приналежність”, „обряд”, „обрядовість”, „рит”, „традиція”, які використовуються в кодексі канонічного права Римсько-католицької Церкви.
Доповіддю „Право особи на релігійну свободу і зміна обрядовості” отець Станіслав Кава акцентував на праві вибору кожної людини, оскільки воно випливає з гідності людської особи. Людина має розум і вільну волю та ніхто не може змусити її діяти проти своєї совісті. Акт віри має добровільний характер і якщо людина має право вибору: вірити їй чи ні, то тим більше має право вибрати обряд, у якому буде прославляти Бога і ніхто з людей не може її до цього ані намовляти ані забороняти.
Гість зі Словацької Республіки отець Юзеф Марчін ділився тим, як зміна обряду відбувається у його країні. Отець Андрій Танасійчук поділився своїм багатим науковим та практичним досвідом цієї тематики в Українській Греко-католицькій Церкві.
Єпископ Мар’ян Бучек, головуючий конференції, доповнював своїми цінними спостереженнями в цій сфері та заохочував присутніх до участі в дискусіях, під час яких була можливість задавати запитання та ділитись досвідом.
Учасники конференції щиро вдячні організаційному комітету на чолі з Отцем Станіславом Кавою за запрошення кваліфікованих науковців та вибір саме цієї теми, яка є дуже близькою та актуальною для багатьох віруючих Католицької Церкви, особливо західного регіону України.

{gallery}lviv/16.10.04{/gallery}