Францисканський костел в Мацьківцях проголошений санктуарієм

Францисканський костел в Мацьківцях проголошений санктуарієм

8 вересня 2021 року, під час парафіяльного відпусту, о. єп. Леон Дубравський OFM, ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії, проголосивкостел Народження Пресвятої Діви Марії в Мацьківцях санктуарієм Матері Божої Фатімської. На початку Св. Меси канцлер Камянець-Подільської Курії о. др. Павло Басистий зачитав декрет про встановлення санктуарію, після чого були підписані відповідні документи.

На урочистості були присутніми о. єп. Едуард Кава OFMConv – перший францисканський настоятель у Мацьківцях впродовж 2010-2012 років, о. Марян Голомб OFMConv міністр  провінції з Кракова, о. Станіслав Кава OFMConv кустош францисканців зі Львова, священики з усіх наших монастирів в Україні та зі сусідніх парафій. Також на спільній молитві згромадилися парафіяни і вірні з навколишніх місцевостей, які прийшли на свято у піших паломництвах.

Після Євхаристії відбувся Фатімський молебень – Євхаристійна процесія, під час якої була молитва на розарії. На завершення єпископ Леон, який прагнув встановлення цього санктуарію, запевнив, що намагатиметься брати участь особисто у кожному Фатімському богослужінні.

Потім розпочалося святкування. Для гостей виступали Молодіжний парафіяльний хор і музичний гурт Maćkowiaki.

Санктуарій в Мацьківцях є третім санктуарієм, після Львова (санктуарій св. Антонія) і Більшівців (санктуарій Матері Божої Святого Скапулярія), в яких здійснюють душпастирське служіння брати з Кустодії Святого Хреста в Україні. Костел і монастир в Мацьківцях були збудовані у 2012-2016 роках з дотацій Апостольського Престолу. Впродовж поточного року, завдяки дотації Провінційної курії з Кракова, вдалося зробити головний вівтар у костелі, а з дотації кустодії були завершені кімнати в монастирі.

Дякуємо парафіянам і добродіям цього місця, які допомогли у будівництві та розвитку цього місця культу.